اسید استئاریک
اسید استئاریک ترکیبی آلی است که عموما از چربی حیوانات و گیاهان استخراج می شود . از کاربردهای عمده این محصول به استفاده در لاستیک سازی ، تولید مواد آرایشی بهداشتی ، پزشکی ، تولید مواد شوینده ، در شمع سازی و … می توان اشاره کرد . محصول فوق با نماد SA یک اسید چرب اشباع شده به صورت پودر سفید رنگ ،دارای فرمول شیمیایی C18H36O2 است. جهت خرید فروش اسید استئاریک و اطلاع از قیمت ها با مشاوران ما در موسسه مبتکران شیمی در ارتباط باشید. آنالیز ، روش تولید، مشخصات ، کاربردها و MSDS این محصول را در ادامه می توانید مشاهده نمایید.
محصول فوق ، یک اسید چرب اشباع بزرگ زنجیر است که 18 اتم کربن در ساختار مولکولی خود دارد و در ساختار بسیاری از لیپیدهای حیوانی و گیاهی وجود دارد .
این ماده افزودنی در ساخت بیش از 3200 محصول مراقبت از پوست و مو ،شامپو، پاک کننده های خانگی و… مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین این گیاه خواصی دارد که از آن به عنوان یک پاک کننده در از بین بردن روغن، خاک و باکتری های موجود در پوست و مو و سایر سطوح استفاده می شود.
علاوه بر آن ،این ماده یک نرم کننده و امولسیفایر به شمار می رود. ساختار این ترکیب به آن کمک می کند تا بافت و قوام سایر محصولات را بهبود ببخشد. همچنین ترکیب فوق می تواند محصولات شوینده را قوام ببخشد و سبب جامد سازی آن ها شود . توانایی این ماده در ترکیب شوینده ها و آب یکی دیگر از مزایای استفاده از این ماده به شمار می رود ( زیرا روغن و آب به خوبی با هم ترکیب نمی شوند.
این ماده در کرم سازی مورد استفاده ی فراوان قرار می گیرد. استئاریک اسید مایع و یا جامد در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار می گیرد که در ادامه با آن بیشتر آشنا می شویم. لازم به ذکر است که خرید و فروش این محصول در برند های ایرانی، مالزی و اندونزی در بازار انجام می گردد.
این ماده با نام دیگر اسید اکتا دکانوئیک در چربی های مختلف حیوانی به مقدار 30% و در چربی های گیاهی مانند روغن درخت کاکائو ، روغن درخت شیا و روغن درخت نخل و… به مقدار حدودا 28 الی 45 % و در دیگر دانه های گیاهی حدود 5% یافت می شود.این ماده در گرید تجاری حاوی مقدار مساوی از این ماده و اسید پامتیک و مقدار بسیار کمی اسید اولئیک است. و در صنایع گوناگونی از جمله صنایع غذایی،دارویی، لاستیک سازی و… کاربرد فراوان دارد.
این ترکیب به عنوان استر گلیسرول در چربی ها و روغن های گیاهی و حیوانی یافت می شود در محصولاتی مانند گوشت ، روغن نارگیل و شکلات به وفور یافت می شود اما محققین این ترکیب را چربی ای مضر برای سلامت فلب و عروق به حساب نمی آورند.
در گوشت قرمز این ماده به مقدار <1.8گرم در هر g/100 از ماده ی غذایی موجود است. در گوشت های فرآوری شده و نگهداری شده مانند کالباس مقادیر بیشتری از این ماده وجود دارد.
در پنیر 3گرم و در کره 9.9 گرم از این ماده در هر 100 گرم ماده خوراکی موجود می باشد.
منبع خوراکی دیگری از این ماده زرده ی تخم مرغ می باشد.3.7 گرم از این ماده در هر 100 گرم ماده ی غذایی موجود می باشد
در سال 2017 کشورهای مالزی و اندونزی مسئول 87% از تولید جهانی روغن پالم حاوی stearic acid خوراکی بودند. اداره ی غذا و داروی آمریکا FDA میزان سلامت استفاده از این ماده را در صنایع غذایی به عنوان افزودنی مجاز نیز تایید کرده است . این محصول با اینکه اسید چرب اشباع شده است اما در مقایسه با دیگر اسید های چرب اشباع شده میزان کلسترول را به میزان اندکی تغییر می دهد و کمتر برای سلامتی مضر به حساب می آید و از آن در صنایع داروسازی نیز به وفور استفاده می کنند.
دلایلی نیز وجود دارد که نشان می دهد محصول فوق خواص درمانی برای پوست دارد .طی آزمایش های انجام گرفته بر روی موش های طاس و بی مو برای میزان اثر بخشی این ماده، این نتیجه به دست آمد که این ماده توانست زمینه را برای افزایش رشد موهای موش ها فراهم کند.
بر همین اساس در سال 2000 ، Khalil et al و همکارانش توانستند کرم سوختگی ای با قابلیت ضد التهابی و ضد قارچی ای را روی موش ها آزمایش کنند که مواد اولیه ی آن دکوزانول و محصول فوق بود. نتایج نشان داد هر دوی این مواد به طور چشم گیری و هر کدام به ترتیب 76 و 57 درصد موجب کاهش شدت ضایعات پوستی شدند و توانستند میزان خسارات ناشی از سوختگی به پوست را به حداقل برسانند. خواص مفید این ماده و حلالیت کم آن در آب و حلال پذیری آن در روغن موجب گردیده تا استفاده از آن در کرم های محافظ پوست، مرطوب کننده ها و کرم های بعد از اصلاح در سال های اخیر مورد توجه فراوان قرار بگیرد.
از کاربرد های دیگر محصولفوق می توان به استفاده در ساخت لوازم آرایشی و بهداشتی و همچنین صنایع پلیمری اشاره کرد.
این ماده به میزان مشخص در لوازم آرایشی و بهداشتی یک افزودنی بی خطر به حساب می آید
لوازم آرایشی و بهداشتی از جمله مواد پر کاربردی هستند که برای مراقبت و زیبایی در تمام کشور های دنیا به کار می روند .از جمله کاربرد های محصول فوق الذکر در لوازم و آرایشی، می توان به عامل سورفاکتانت و امولوسیون کننده در ساخت عطرها ، استفاده در مرطوب کننده ها و حفظ شکل صابون از طریق ترکیب تری گلیسیرید ها و استر های این محصول و… اشاره کرد.
مواد اولیه ی تشکیل دهنده ی لوازم آرایشی ذکر شده مثل عطر و صابون و… می تواند طبیعی و یا مصنوعی باشد . این مواد با توجه به ترکیبات شیمیایی که دارند تاثیر مستقیمی بر سلامتی انسان ها وارد می کنند. حتی مواد شیمیایی خطرناک با دوز کم نیز می توانند موجب آسیب های جدی ای به سلامتی شوند. تا جایی که در استرالیا نظارت جدی ای بر روی مواد شیمیایی موجود در لوازم ارایشی بهداشتی توسط چند نهاد دولتی انجام می شود.این ماده با ایجاد پوششی بر روی بدنه ی مو آن را در برابر شکنندگی و آسیب های خارجی محافظت می کند این کار به طور غیر مستقیم و با غوطه ور شدن تری گلیسیرید های شامل استر این ماده انجام می شود.
این ماده وقتی به لوسیون ها و کرم های صورت اضافه می شود به عنوان یک ضخیم کننده عمل می کند و منجر به بهبود کیفیت و بافت محصول نهایی می شود. مقدار پیشنهادی مورد استفاده از این ترکیب در لوسین ها و کرم ها 2 الی 5 درصد می باشد
این محصول در شوینده هایی از جمله صابون ها و لایه بردار های پوستی نیز همانند شامپو ها به طور غیر مستقیم کاربرد دارد این ماده در صابون ها می تواند علاوه بر حفظ شکل و قوام صابون یه عنوان سورفاکتانت در نقش یک پاک کننده ی قوی نیز عمل کند و موجب کاهش کشش سطحی آب گردد همچنین در نقش عامل امولوسیونی موجب شود تا موادی مانند آب و روغن که با هم ترکیب نمی شوند ، با هم ترکیب گردند و در نتیجه ی آن روغن و یا آلودگی های روی پوست پاک شود. مقدار مورد استفاده در محصولات شوینده .5 درصد گزارش شده است.
این ماده تقریبا در تمام محصولاتی از جنس لاستیک نقش به سزایی دارد.
استفاده از این ماده در صنعت لاستیک سازی به مقدار بسیار کم انجام می شود
اما این مقدار کم هم می تواند اثر چند منظوره و بسیار مفیدی بر پردازش و ساخت لاستیک ها داشته باشد.
SA به منظور نرم شدن بیشتر لاستیک به آن اضافه می گردد.
این ماده به عنوان یک عامل پوششی و بازدارنده برای اکسیداسیون پودر های فلزی مانند آهن و آلومینیوم به کار می رود و باعث می شود نگهداری این مواد در بازه ی زمانی طولانی مدت نیز امکان پذیر شود. همچنین در هنگام شکل دهی و قالب زنی پودر سرامیک به عنوان یک روان کننده نقشی اساسی دارد علاوه بر این به طور گسترده ای در لوله های پلاستیکی PVC نیز مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از SA در مصارف گوناگون موجب گشته است تا نیاز به این ماده بیش از پیش احساس شود.
هم چنین از دیگر گریدهای آن می توان به نوع دارویی این محصول اشاره کرد.
در حال حاضر نیز اسید استئاریک ایرانی به خصوص محصول اصفهان در بازار موجود است.
ساخت شمع و استفاده از آن به حدود 5000 سال پیش بر میگردد . اما تغییرات اساسی در نحوه ساخت شمع در قرن نوزدهم میلادی اتفاق افتاد ، در دهه 1820 میلادی شیمی دان فرانسوی به نام میشل شورل روش استخراج Stearic acid از چربی حیوانات را کشف کرد . این کشف باعث توسعه تولید موم استئارین شد که خواص خوبی همانند سختی ، دوام و تمیز سوختن داشت . شمع های استئارین هنوز هم در اروپا محبوب هستند .
در دهه 1850 پس از اینکه شیمیدانان نحوه جداسازی مواد مومی موجود در نفت و تصفیه آن را دریافتند ، موم های پارافینی به بازار معرفی شدند . پارافین بدون بو است و رنگی آن آبی مایل سفید است .
پارافین برای ساخت شمع بسیار گزینه خوبی بود زیرا تمیز می سوخت و نسبت به بقیه مواد موجود از لحاظ اقتصادی به صرفه تر بود. تنها نقطه ضعف پارافین نقطه ذوب پایین آن بود که این مشکل با اضافه کردن محصول فوق به پارافین حل شد .
معمولا در شمع سازی این ماده را به نسبت 10 به 90 با موم مخلوط می کنند ( 10% اسید و 90 % موم ) . مزیت های استفاده از این ماده در ساخت شمع عبارتند از :
کمک به جداشدن موم از قالب (زیرا باعث می شود که موم در طول خنک شدن منقبض شود) ، افزایش دمای ذوب پارافین و جلوگیری از چکه کردن شمع ، افزایش کدورت موم و بهبود رنگ و پخش شدن رنگدانه ها .
در شمع های رنگی پودری ، رنگ پودری قبل از اضافه شدن به موم باید باید در مقداری اسید ذوب شود . این کار باعث می شود که رنگ در شمع به صورت یکنواخت تری پخش شود .
امروزه علاوه بر موم پارافینی از موم های سویا ، موم زنبور عسل و موم پالمی نیز دز ساخت شمع استفاده می شود و به اغلب آن ها محصول فوق جهت بالا بردن استحکام و جلوگیری از فرافتادن ناگهانی اضافه می گردد.
افزودن این محصول به صابون باعث سخت تر شدن و بالا رفتن ماندگاری آن خواهد شد . به صورت میانگین به ازای هر پوند صابون 1 قاشق غذاخوری stearic acid لازم است .
در ساخت باتری های سرب اسید، این ماده به عنوان افزودنی برای پوشش صفحات منفی مورد استفاده قرار می گیرد. SA سبب کاهش اکسیداسیون مواد فعال دارای بار منفی و کاهش زمان لازم برای شارژ باتری ها در مقایسه با سایر انواع باتری های فاقد SA می شود.
SA به دلیل جاذبه ی خوب و پایداری در برابر نور و گرما، معمولا در لوله های PVC ، پلتفرم ها و فیلم ها، کاربرد دارد. در تهیه ی پلاستیک ها این ماده به عنوان روان کننده و کاهنده ی اصطحکاک مورد استفاده قرار می گیرد.
این ماده در چه محصولاتی دیده می شود؟