اسید سولفوریک
در گذشته جوهر گوگرد یا هیدروژن سولفات خوانده میشد، اسیدی با چگالی بالا، بیرنگ و بسیار قوی است که با هر درصدی در آب حل میشود. این ماده یکی از مهمترین مواد شیمیایی موجود در جهان است که از واکنش آب با سولفور تریاکسید (که خود از ترکیب سولفور دیاکسید و اکسیژن از طریق فرایند تماسی یا فرایند محفظهای بدست میآید) ساخته میشود.
این ماده گاهی به عنوان « پادشاه مواد شیمیایی » خوانده میشود چرا که حجم تولید آن در جهان بسیار زیاد است. در حقیقت این اسید به قدری با اهمیت است که سرانه مصرف آن به ازای هر فرد، یکی از شاخصهای تعیین پیشرفت فنی کشورهاست
اسید سولفوریک یکی از مواد اصلی در صنایع شیمیایی است. در صنعت ساخت کودهای شیمیایی بهطور گستردهای از آن استفاده میشود. همچنین کاربرد گستردهای در فراوری سنگها و مواد معدنی، پالایشگاه نفت، تصفیه فاضلاب و سنتز شیمیایی دارد.
خواص فیزیکی
این ماده دارای مولکولهای دارای گشتاور قطبی است که میتوانند با یکدیگر پیوند هیدروژنی برقرار کنند. پس سولفوریک اسید مایعی است با نقطه جوش بالا و هم چنین یک مایع ویسکوز (دارای گران روی زیاد) محسوب میشود. همین شرایط مولکولی باعث میشوند که سولفوریک اسید به خوبی در آب حل شود و محلولهای اسیدی مختلف تولید کند.
تولید سولفوریک اسید
فرایند مجاورت
سولفوریک اسید، یکی از مهمترین مواد شیمیایی صنعتی است که با استفاده از فرایند مجاورت تولید میشود. در مرحله نخست گوگرد در مجاورت اکسیژن، اکسید شده و گوگرد دیاکسید به دست میآید:
S(s) + O2(g) → SO2(g) (1
در مرحله بعد گوگرد دیاکسید در مجاورت یک کاتالیزگر و در واکنش با اکسیژن اضافی به SO
۳ اکسیده میشود:
SO2(g) + O2(g) → SO3(g) (2
این واکنش گرماده است و انتروپی (بی نظمی) آن کاهش مییابد چون عامل انتروپی نامساعد است (پدیدههای جهان به سمت بی نظمی بیشتر میروند) یک عامل نامساعد ترمودینامیکی دارد پس برگشتپذیر است.
واکنش بالا در دمای معمولی بسیار کند است؛ لذا در روش صنعتی، از دماهای بالاتر (۴۰۰C تا۷۰۰C) و از یک کاتالیزور (مانند پنتا اکسید وانادیم یا اسفنج پلاتین، که البته امروزه کمتر به کار میرود) استفاده میشود. از واکنش گوگرد تریاکسید با آب، محلول سولفوریک اسید تشکیل میشود:
SO3(g) + H2O(l) → H2SO4(aq) (3
با تکرار مراحل بالا و دمیدن گوگرد تریاکسید درون محلول سولفوریک اسید، پیروسولفوریک اسید (H2S2O7) تشکیل میشود:
H2SO4(l) + SO3(g) → H2S2O7(l) (4
سپس با افزودن آب به پیروسولفوریک اسید، محلول سولفوریک اسید را تهیه میکنند:
H2S2O7(l) + H2O(l) → 2H2SO4(l) (۵
کنترل این روش که در آن، پیروسولفوریک اسید تشکیل میشود، آسانتر از واکنش مستقیم گوگرد تریاکسید با آب است؛ بنابراین از این واکنش برای تولید سولفوریک اسید با درصد معین و غلظت دلخواه استفاده میشود.
اسید سولفوریک جزء مواد شیمیایی پراستفاده میباشد. این ماده در واکنشهای شیمیایی و فرآیندهای تولید سایر ترکیبات ، کابرد فراوانی دارد. عمدهترین استفاده آن در کارخانههای تولید کود شیمیایی ، استخراج فلزات ، سنتزهای شیمیایی ، تصفیه پسابها و پالایشگاههای نفت میباشد. اسید سولفوریک در اثر واکنش با اسید نیتریک ، یون نیترونیوم تولید میکند که در فرآیند نیترودار کردن ترکیبات استفاده میشود.
فرآیند نیترودار کردن در صنایع تولید مواد منفجره مانند تولید ترینیتروتولوئن (TNT) ، نیترو گلیسیرین و … استفاده میشود. اسید سولفوریک در انبارههای سربی (باطریهای سربی) به عنوان محلول الکترولیت استفاده میشود.
اسید سولفوریک ، یک عامل آبگیری بسیار قوی است. در اکثر واکنشها به عنوان عامل هیدراتاسیون استفاده میشود و در تولید میوههای خشک هم به میزان کم ، از اسید سولفوریک برای جذب آب استفاده میکنند.