اسید سیتریک
اسید سیتریک یا جوهر لیمو با فرمول یک از اسیدهای آلی است و به عنوان نگهدارنده در صنایع غذایی به کار می رود. از این اسید برای افزایش اسیدیته محصولات غذایی و جلوگیری از فعالیت باکتری ها مضر می شوند. به همین دلیل می توان اسید سیتریک را به عنوان نگه دارنده به بسیاری از ترکیبات مانند انواع مربا, ژله , آب نبات , غذاهای کنسرو و حتی محصولات گوشتی اضافه کرد.
تفاوت اسید سیتریک خشک و آبدار
این ماده به دو شکل اسید سیتریک آبدار مونوهیدرات- monohydrate) و اسید سیتریک خشک (بدون آب- وجود دارد، تفاوت این دو اسید یکی در مش بندی یعنی دانه بندی آنها می باشد که اسید سیتریک آبدار کریستالی و خشک آن پودری است و تفاوت دیگر در فراوری آنها می باشد مونو هیدرات ( اسید سیتریک آبدار ) از تبلور آب سرد و آن هیدرات ( اسید سیتریک خشک ) از تبلور آب گرم بوجود می آید. اسید سیتریک خشک بیشتر تنظیم کننده اسیدی و طعم دهنده، بوبری آروماتیک مطلوب و بهینه نگهدارنده براق کننده (روکش میوه های سردخانه ایی) اسید سیتریک آبدار را میتوان در آبمیوه ها و یا تمامی مایعات که نیاز به ترش مزگی دارند استفاده می شود.
کاربرد اسید سیتریک
حدود 50% از سیتریک اسید تولیدی در سراسر دنیا به منظور تولید انواع نوشیدنی ها به عنوان طعم دهنده مورد استفاده قرار می گیرد. این ترکیب به عنوان یک طعم دهنده نسبتا ترش در نوشیدنی ها عمل می کند, و میزان شیرین بودن طعم سودا, آبمیوه و یا سایر نوشیدنی ها را متعادل می کند. هم چنین PH اسیدی آن؛ این امکان را می دهد که بتوان از آن به عنوان یک عامل نگه دارنده استفاده کرد. چرا که بسیاری از باکتری ها توانایی رشد در محیط های اسیدی را ندارند. این ترکیب را می توان به عنوان نگه دارنده به بسیاری از ترکیبات مانند انواع مربا, ژله , آب نبات , غذاهای کنسرو و حتی محصولات گوشتی اضافه کرد.
برخی اوقات این اسید به عنوان یک مکمل غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. برخی از مواد مانند ویتامین ها برای جذب شدن به محیط اسیدی نیاز دارند، از این رو اسید سیتریک می تواند بسیار مفید واقع شود.