فروکتوز
فروکتوز شیرینکنندهای طبیعی است که به صورت فراوان در میوهها و عسل موجود میباشد. این شیرینکننده به صورت شربت در صنایع مختلف غذایی و دارویی به عنوان بهترین جایگزین ساکارز کاربرد دارد. فرایند تولید شربت فروکتوز بدین صورت میباشد که ابتدا نشاسته ذرت خالصسازی میشود و سپس با استفاده از آنزیمهای آمیلازی به دکستروز تبدیل میشود و نهایتاً با عبور دکستروز از ستونهای حاوی آنزیم گلوکز ایزومراز شربت فروکتوز تولید میشود که این شربت بر اساس درصد مونوساکارید فروکتوز به دو صورت ۴۲ و ۵۵ درصد عرضه میگردد
فروکتوز یا “قند میوه” یک مونوساکارد مانند گلوکز است.
این به طور طبیعی در میوه، عسل، آگاو و بیشتر سبزیجات ریشه ای یافت می شود. علاوه بر این، معمولاً به غذاهای فرآوری شده به شکل شربت ذرت با فروکتوز بالا اضافه می شود. فروکتوز از قند نیشکر، قند چغندر و ذرت تهیه می شود. شربت ذرت با فروکتوز بالا از نشاسته ذرت ساخته شده است و حاوی فروکتوز بیشتری نسبت به گلوکز در مقایسه با شربت ذرت معمولی است.
از این سه قند، فروکتوز دارای شیرین ترین طعم است اما حداقل تاثیر را بر قند خون شما می گذارد.
آنها دارای هضم و جذب متفاوت هستند.
در یک مطالعه 10 هفته ای، افرادی که نوشیدنی های فروکتوز را نوشیدند افزایش چربی شکم 8.6٪ را داشتند در مقایسه با افرادی که نوشیدنی های شیرین گلوکز را مصرف کردند که 4.8٪ بود.
مطالعه دیگری نشان داد که اگرچه تمام قند اضافه شده می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و چاقی را افزایش دهد فروکتوز ممکن است بیشتر مضر باشد.
علاوه بر این، نشان داده است که فروکتوز هورمون گرسنگی گرلین را افزایش می دهد و ممکن است پس از خوردن غذا احساس سیری، کمتر شود.
از آنجا که فروکتوز در کبد شما مانند الکل متابولیزه می شود برخی شواهد نشان می دهد که ممکن است به طور مشابه اعتیاد آور باشد. یک مطالعه نشان داد که مسیر پاداش در مغز شما فعال می شود که ممکن است منجر به افزایش ذخیره قند شود.
شربت ذرت با فروکتوز بالا که با نام شربت ذرت و «ایزو فروکتوز» هم شناخته می شود، در ژاپن اختراع و سپس وارد بازار آمریکا شد. شربت ذرت با فروکتوز بالا (با نام اختصاری HFCS در غذاهای فرآوری شده شیرین و نوشیدنی های غیرالکلی استفاده می شود. کبد تنها ارگانی است که می تواند فروکتوز را در مقادیر قابل توجهی بسوزاند. زمانی که کبد از فروکتوز اشباع شود، فروکتوز را به چربی تبدیل می کند. بخشی از این چربی می تواند به ایجاد کبد چرب کمک کند. از این شربت اگرچه به عنوان شیرین کننده ی طبیعیِ به جای شکر در انواع غذاهای فرآوری شده نام برده می شود و در صنایع نان و شیرینی، نوشابه ها، انواع کنسروها و بستنی ها استفاده می شود.
فروکتوز و واکنش میلارد
فروکتوز مونوساکاریدی احیاکننده میباشد که به خوبی در واکنش میلارد شرکت میکند و با ایجاد رنگ قهوهای مناسب در سطح محصولات نانوایی مانند کیک، کلوچه، نان و… قابلیت کاربرد زیادی در این صنایع دارد.